Blueberry Cheese TartMEMASAK ITU SENI.. betul, saya bersetuju dengan kata-kata ini..
Kadang-kadang bila kita memasak, kita kena ikut teknik yang betul.. Kalau salah teknik, masakan tak menjadi. Macam mencorakkan anak, kalau silap cara.. anak boleh jadi banyak ragamnya., banyak masalahnya nanti. Anak adalah ujian besar bagi ibu bapa... sekiranya betul cara kita mencorakkannya, maka insyaALLAH anak itu akan membawa kita ke syurga. tapi, andai silap langkah. anak itu yang menjadi penyebab kita masuk neraka. Wa Na'udzubillah Min Dzalik..

Teringat kata seorang pakar motivasi.. "Zaman saya dibesarkan dulu, mak ayah saya cuma bagi saya sampan dan pendayung kecil.. dan Alhamdulillah saya dapat mengharungi sungai kehidupan dengan baik.. kerana pada zaman saya belum ada badai gelora yang berbahaya. tapi, ibu bapa zaman sekarang perlu menyediakan anak-anak dengan bahtera yang besar, peralatan yang cukup untuk menangkis badai kehidupan yang semakin menggila.. Jgn biarkan anak-anak tidak dilengkapi dengan ilmu secukupnya..Bekalkan mereka dengan keperluan yang perlu pada zaman sekarang.."

MASAKLAH DENGAN SEPENUH HATI.. kelak, masakan kita berbekas di hati.. terutamanya untuk ahli keluarga kita yang makan daripada air tangan kita.. sambil masak sambil selawat.. baca ayat.. hembus sana hembus sini.. :) Insyaallah itulah penaut hati yang tiada di mana2..

Berbalik kepada resipi Blueberry Cheese tart.. Kelas diadakan di sekolah. Tapi, saya cuba membuatnya di rumah bersama ank-anak.. Hasilnya.. Alhamdulillah. Cubalah.. sesuatu yang simple but nice..


Pastri :
150g butter
250gm tepung
60gm icing sugar
2sudu besar air sejuk

Filling :
250gm cream cheese
60gm icing sugar
30gm butter
1 biji telur gred B
250gm blueberry jam

1 comment:

sabrina said...

ustazah! nampak sedap sgt..
ni favourite mak saya..
lepas ni bole la buat.. :D

Post a Comment

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 .....Tinta Emas81...... |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.