Assalamualaikum wbt.. Subhanallah sedar tak sedar, sudah hampir setahun blog ini bersawang tak terusik.. kesibukan, keterbatasan masa menyebabkan blog ini kurang diambil perhatian.

2 Disember 2011.. tidak sampai 30 hari lagi kita akan menjejak kaki ke tahun 2012.. Awal Muharram 1433hijrah sudah menjelma.. Apakah azam tahun Muharram kita tahun ini? Kita sentiasa memperbaharui azam, namun cepat melupakan... secepat sawang yang melata di rumah kita. Kita membiarkannya lemah.. mundur..& tanpa dicaj.. Teringat ceramah seorang Ustaz : bila datang tahun baru, tambah satu amal kebaikan dan cuba buang satu sifat buruk..

Contoh : Cuba konsisten SEDEKAH & Tak mahu lagi MENGUNGKIT SEDEKAH  yang telah diberikan.. Astaghfirullah.. Mengungkap kata2 memang mudah, memasang azam tidak terasa berat. Namun melaksanakannya umpama meletak 1000 tan pasir di bahu.

Sekiranya azam ini hendak disenaraikan SAYA MAHU :

Jadi ibu yang baik untuk anak-anak.. dapat mengawal emosi, dapat berjemaah setiap waktu di rumah bersama anak2, sentiasa sedar potensi diri anak2.. dapat menjadi  'super mom' utk anak2
Menjadi isteri yang solehah, penyejuk mata suami..Menjadi anak yang soleh kepada kedua ibu bapa yang semakin meniti usia.. menelefon bertanya khabar sekurangnya seminggu sekali.. apabila membuat apa2 kebajikan, tidak lupa niat untuk  Ma & Abah
 Jadi guru yang cemerlang, mendidik dengan ikhlas tanpa jemu.. Tidak rasa terbeban dengan tugas yang diberi.. Gembira ke sekolah, bertemu anak murid, pelbagaikan teknik mengajar..


 Apa yang penting, saya mahu menjadi HAMBA yang diterima segala amal, merasa seronok dalam melakukan ibadat, sentiasa bersyukur dengan nikmat yang dikurniakan..

Mana mungkin saya hanya meletakkan satu azam kebaikan sedangkan saya mempunyai azam & kehendak yang begitu banyak.. Banyak kemahuan yang belum dipenuhi & kesalahan yang perlu diperbaiki.. MasyaALLAH.. beginilah rakusnya hati manusia.. Azam yang satu belum tentu saya dapat laksanakan, apatah lagi ratusan, ribuan & jutaan azam...

Teringat Sabda Rasulullah (saw) : "Sebaik-baik amal ialah yang sedikit tetapi berterusan"

Sahabat-sahabat, Menyenaraikan azam memang  mudah, namun merealisasikannya memerlukan semangat & peringatan yang utuh dalam diri. Hati mesti kuat, jiwa mesti kental..

Ya ALLAH, bantulah hambaMu ini dalam menuju Mardhotillah.. Kalaupun tidak 10 azam, jadikanlah 1 azam Hijrah tahun ini satu kenyataan yang terpahat kukuh seumur hidupku.No comments:

Post a Comment

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 .....Tinta Emas81...... |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.